Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen?

Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen?
Auteur: Alles Over Solar - 3 oktober 2022 Hoe werkt de salderingsregeling zonnepanelen? van vergelijksolar.nl

Hoe werkt de salderingsregeling na 2023?

Zo werkt de salderingsregeling na 2023 Vanaf 2023 mag u elk jaar 9% minder salderen dan het jaar ervoor, totdat dit percentage in 2031 is afgebouwd tot 0%. Dit betekent dat u in 2023 bijvoorbeeld nog 91% van uw teruggeleverde stroom kunt salderen, in 2024 nog 82%, etc.

Hoe werkt de energierekening met zonnepanelen?

De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.

Hoeveel krijg je terug bij salderen?

Dan blijft er na het salderen nog teruggeleverde stroom over. Dit noemen we: netto energie terugleveren. Je ontvangt over deze netto teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Vanaf 1 september 2022 is deze terugleververgoeding 16,8 cent per kWh.

Hoe werkt salderen 2022?

Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025 Het hing al even in de lucht, het kabinet heeft in mei 2022 besloten om de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 2025. Dit betekent dus dat je nog tot 2025 meer voordeel haalt uit het terugleveren van stroom aan je energieleverancier.

Kun je ook teveel zonnepanelen hebben?

Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.

Relevante artikelen

Kan netbeheerder zonnepanelen uitschakelen?
Kan netbeheerder zonnepanelen uitschakelen?
Krijg antwoord op vragen zoals "Kan netbeheerder zonnepanelen uitschakelen?"
Lees meer...
Waar komen de meeste zonnepanelen vandaan?
Waar komen de meeste zonnepanelen vandaan?
Krijg antwoord op vragen zoals "Waar komen de meeste zonnepanelen vandaan?"
Lees meer...
Overstappen op Infrarood verwarming? Hier moet je op letten
Overstappen op Infrarood verwarming? Hier moet je op letten
In de moderne wereld van verwarmingstechnologieën komt infrarood verwarming steeds vaker ..
Lees meer...